LUKOPOLIS
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat

2 posters

Go down

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat Empty Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat

Post by Don Luka Morratti Wed Feb 27, 2008 2:13 am

Da urlamo kad nas boli
Ono što nudim je neslaganje sa stvarima koje nas tište

slika
Čemu služe knjige pod naslovom "međunarodno"... (Foto T. Janjić)

Oteto je Kosovo! Sedim kući tužan i besan i nemoćno piljim u sve vesti koje izveštavaju o najvrelijem šamaru koji je ikada opaljen srpskom narodu. Pokušavam da shvatim zašto su zapadni vetrovi duvali u albanska leđa, a rušili krovove srpskih kuća i manastira? Zašto se sada glas jednog narkotrafikanta, koga sigurno ne zbog njegove humanosti i blagosti zovu Zmija, čuje dalje od svih molbi našeg predsednika, premijera, ministara? Zašto su svetla međunarodne pozornice obasjala one koji su pretili silom i kezili zube, a ostavila u mraku jednu malu demokratsku državu koja jeste činila greške, ali je iz sve snage pokušavala de se uklopi u društvo „starijih”. Dođe mi da spalim sve fakultetske knjige koje u naslovu imaju reč „međunarodno”! Potpuno sam ostrašćen i želim takav da ostanem, jer su mi taj bes i inat trenutno jedina slamka za koju se očajnički hvatam dok me nepravda vuče na dno i usput mi šapuće da je tako moralo da bude.

Jedan od mojih najboljih prijatelja je ovo što nam se dešava vrlo slikovito opisao: „Ja kada me siluju makar vrištim i otimam se, a ne oblačim tange i haltere”. To je cela suština. Kada ti nešto mnogo nije po volji, a nemaš nikakvu moć da na to utičeš, onda makar možeš da izraziš neslaganje sa takvom situacijom. Zato je uostalom „Beogradski sindikat” i napisao „Govedinu”, „Oni su”, „Već viđeno” i sve ostale politički angažovane pesme. Oni su krali i varali narod, a mi smo gledali ali nismo ćutali. Tako je i sada kada nam uzimaju Kosovo. Irci, Baskijci, Katalonci, Korzikanci i svi drugi moraju da ćute, jer Kosovo je jedinstven slučaj. Ono što važi za Srbe ne važi za ostale, jer smo mi verovatno najluđi na planeti pa nas treba posebno tretirati. Bacio sam na brzinu pogled na ogledalo. Nemam dve glave... pa šta onda nije u redu!? Dok Turci „opušteno ljušte” Kurde po Iraku i nikome ne pada na pamet da taj mnogoljudni narod vekovima nema ni hladan kamen pod glavom, ti isti Turci se ovde brinu o pravu na samoopredeljenje kosovskih Albanaca i kukaju zbog dva polupana prozora. Amerikanci traže hitnu osudu srpskog nasilja u Savetu bezbednosti – onom istom savetu koji tako često zaobiđu kad treba da se izvrši blickrig na neku „nedemokratsku” državu punu nafte. Ne, ja sada nisam ksenofobičan, što bi rekli neki NGO gosti Tačijeve „grand parade”, nikada ne bih polupao „Mekdonalds”, jer volim bigmek ali mrzim bool shit kada mi ga serviraju lepo upakovanog u laži i licemerje. Volim da nosim „Nike” patike, ali volim da zaradim da ih kupim, a ne da umesto kartice koristim ciglu kao platežno sredstvo. Zato sam i išao na miting u četvrtak i radio stvari koje sam mislio da neću nikada u životu. Aplaudirao sam svima koji su govorili na tom skupu.

Žao mi je što nisu tu bili i ostali, dojučerašnji i budući dušmani, da i njih jednom u životu pozdravim umesto što im stalno govorim da su lopovi i štetočine, što i dalje mislim da jesu, ali ću to svoje ubeđenje zadržati za kasnije.

Jaja i truli paradajz sam ostavio kod kuće za neku drugu priliku!

Mnogi mladi ljudi će negodovati kad budu čitali ovaj tekst. Njima je odavno „pun kufer” priče o Kosovu, oni žele vize da mogu da putuju, novac da ga troše i uživaju kao što to čine njihovi vršnjaci u drugim evropskim državama. U potpunosti ih razumem, ali verujem da greše kada misle da je upravo Kosovo glavni krivac za sve naše probleme. Da ne zaboravimo da je tako bilo i sa Slobom. „Pao sam godinu u školi zbog Slobe” ili „drogiram se zbog Kosova”. Životi su nam puni izgovora pa posle kada Sloba završi u Hagu ili Kosovo dobije nezavisnost potpuno izgubimo koncepciju u samoobmanjivanju. Ne mislim da naši životi sada treba da stanu zato što su velike sile rekle „da” nepravdi i nasilju. Upravo mislim suprotno. Sada treba da budemo složniji nego ikada. Još uvek pamtim kako je tokom bombardovanja postojala neka nevidljiva nit solidarnosti koja je spajala sve ljude u Srbiji. Niko se nikome nije mrštio, svako je hteo da ti pomogne, da te negde preveze, taksisti su se zaustavljali da propuste pešake van pešačkog prelaza. Mnogo mi je žao što je nekolicina pljačkala beogradske butike pod parolom „Kosovo je srce Srbije”. To nije naša prava slika, to je samo noćna mora iz koje ćemo se, nadam se, ubrzo probuditi. Isto mislim da nije fer kad mediji daju veći značaj toj manjini umesto većini koja je mirno palila sveće i molila se pred Hramom ne samo za Kosovo nego i za svoje gole živote, koji ovde svakoga dana vise o koncu.

Hajde jednom da prestanemo da dižemo ruku na sebe kada nas već tuku sa svih strana. Pokušali smo diplomatski, puštali bele golubove, mahali maslinovim grančicama i na kraju dobili šipak. To nikako ne može biti naša greška, jer su pobedili sila, pretnja i netolerancija, faktički sve ono zbog čega su nam godinama unazad uvodili sankcije, prišivali najgore etikete pa nas usput još i milosrdno bombardovali. Mi smo krivi što nikako da ispratimo modni trend na svetskoj političkoj sceni. Politički smo potpuno demode.

Sve što sam ovde rekao verovatno odaje utisak zbunjenosti i konfuzije. Tako se i osećam. Lagao bih kada bih rekao da znam gde je izlaz iz ove situacije. Nisam profesionalni analitičar koji svakodnevno čita sve novine i prati strane medije, ne umem da predvidim šta će sutra uraditi Rusi, a šta Amerikanci ili EU. Nemam čarobni štapić da nateram Albance da ponište svoju odluku i da pretvorim Srbiju sa Kosovom u njenom sastavu u funkcionalnu državu. Ono što ja nudim je neslaganje sa stvarima koje nas tište, da urlamo kada nas boli umesto da budemo mazohisti. Volim Kosovo kao što svako normalan na svetu voli neki deo svoje domovine, tamo imam prijatelje i brinem se za njih kao što se svako normalan na svetu brine za svoje prijatelje kada im preti bilo kakva opasnost. Ovaj tekst posvećujem njima i svima ostalima koji su sada dole i očekuju da im barem pružimo podršku. A ovo je moj mali patriotski doprinos: KOSOVO JE SRBIJA!
Don Luka Morratti
Don Luka Morratti
Admin

Number of posts : 93
Age : 36
Registration date : 2008-02-22

https://lukopolis.forumakers.com

Back to top Go down

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat Empty Re: Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat

Post by Don Luka Morratti Wed Feb 27, 2008 2:14 am

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat 639924 Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat 62354 Lik je genije!
Don Luka Morratti
Don Luka Morratti
Admin

Number of posts : 93
Age : 36
Registration date : 2008-02-22

https://lukopolis.forumakers.com

Back to top Go down

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat Empty Re: Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat

Post by Evgenija Fri Mar 07, 2008 11:51 pm

Koji su oni kraljevi... Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat 62613
Evgenija
Evgenija

Number of posts : 66
Location : somewhere in between...
Registration date : 2008-03-07

Back to top Go down

Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat Empty Re: Saopstenje clana grupe- Beogradski sindikat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum